PODCAST-19

Nedir?

Oy ve Ötesi Gönüllülerinin farklı alanlardan uzmanlarla bir araya gelerek, COVID-19 salgınını çeşitli açılardan tartıştıkları söyleşilerin yayınlandığı bir podcast serisidir.Seride salgının orta ve uzun vadeli etkileri sağlık, siyaset, spor, bilim, teknoloji ve ekonomi gibi disiplinlerin bakışından değerlendirilmiştir. Değerlendirmede sivil toplumun rolü merkeze alınmıştır.

Oy ve Ötesi neden Podcast-19’u yaptı?

Podcast-19 bir “ötesi” projesidir. Diğer projeler gibi katılımcı demokrasi kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Temel hedefleri,

  • COVID-19 salgınının toplumsal etkilerine dair farkındalığı arttırmak,
  • Sivil toplum kuruluşlarının tanıtımını yaparak gönüllülüğü teşvik etmek,
  • Toplumsal felaket döneminde katılımcılığı öne çıkararak dayanışmaya katkıda bulunmaktır.

Podcast-19’u nerelerde dinleyebilirsiniz?

Tüm seriye Spotify, iTunes, SoundcloudAnchor ve Youtube üzerinden veya aşağıda başlıklarına tıklayarak tek tek bölümlere ulaşabilirsiniz.

Sayılarla Podcast-19…

8 Haziran ve 21 Eylül 2020 tarihleri arasında 21 program yayınlandı.

4 ayda 5182 kez dinlendi.

13’ü akademiden, 12’si sivil toplumdan 25 konuşmacı katıldı.

En popüler 3 program Yaşçılık, Seçimler ve Uluslararası Kurumlar oldu.

Podcast-19’da kimler neler konuştu?

“Dünya nüfusunun yaklaşık %40’ının su ve sabuna erişimi hiç yok. Hiç tartışılmayan bir şey bu.”

“Sığınma evlerinde darp raporu şartı getirilmesi karantina önlemlerinden biriydi ve bu da çok hicap verici bir durum. Bu amiyane tabirle ‘dayak ye öyle gel’ der gibi kadınlara.”

“Ya çok daha içe kapalı, çok daha otoriter bir yere doğru gideceğiz ya da bir karar alınacak ve bu kararla yerel yönetimler, hükümetler ve sivil toplum arasındaki iş birliği sağlanacak. Dünyada bunu yapanlar başarılı olacaklar ve onlar ön plana çıkacaklar, bunu yapamayanlar başarısız olacaklar.”

“Bir dönem etil alkolün virüsü öldürdüğüne ilişkin bir haber çıktı. Bir anda etil alkol içip zehirlenen 796 kişi var. Bir yanlış haberin insanların hayatına ne kadar büyük zarar verebileceğinin net yanıtı. İşte bu medya okuryazarlığı ile çözülebilecek şeylerden birisi.”

“Kriz durumları belirsizliğin hat safhada olduğu dönemler. Önceden kolektiviteden, ortaklıktan ya da dayanışmadan dem vuranlar bile dijital kapitalizm aktörleri ya da figüranları olmuş durumda.”

“Ormanları kestiğiniz zaman orada bulunan bir dizi vektörün insan ile temas olasılığı çok daha fazla artıyor. Bu elbette beraberinde bir takım enfeksiyon riskinin bütün gelişmiş teknolojiye rağmen çok daha hızlı yayılmasının temel nedenidir.”

Podcast-19’a katkılarından dolayı Başak Yavçan, Banu Binbaş Yıldırım, Melek Demir, Sevcan Çamlıdağ, Sungur Eker, Gonca Açıkalın, Pınar Canpolat, Ecem Çotul ve Mustafa Köksalan’a teşekkür ederiz.